Manuel de Pedrolo

Aquí, podreu trobar informació de l'escriptor targarí, així com un anàlisis d'una de les seves obres: "Joc brut".

CARACTERÍSTIQUES DE LA SEVA OBRA


Manuel de Pedrolo va conrear diversos gèneres (novel•la, teatre...) perquè deia que tots els gèneres li interessaven i li servien per explicar el que pensava; també li permetien cercar nous móns, a través dels quals retratava una societat reprimida i complexa o en creava una amb més possibilitats d’alliberament (ja sigui personal o col•lectiu).

Pedrolo va escriure sobre temes com la solitud, la vida sense sentit, la incomunicació, etc., utilitzant, per a fer-ho, la psicologia, el realisme i el simbolisme.

D’aquesta manera, la seva literatura és molt rica pel que fa a paisatges (que acostumen a ser urbans), a situacions, a personatges, i a altres característiques que mostren un servei total per a aconseguir la llibertat dels homes. També va destacar el seu important impuls en la col•lecció de novel•la negra “La cua de palla”.

Finalment, Pedrolo va tenir una gran influència com a intel•lectual i columnista en alguns diaris, i com a personatge públic per la seva capacitat de crítica a tot allò que tenia al voltant, ja que se sentia completament català (sempre va ser fidel al seu independentisme).

Els seus dos temes principals, doncs, van ser:

- El pensament polític, que era com una obligació personal que tenia i que consistia en convèncer a la societat del seu poder de decisió per a no deixar-se influir per les grans forces polítiques a les que vivien sotmesos. Pedrolo era de pensament marxista i demòcrata convençut.

- L’alliberament de la dona, ja que creia que vivia massa sotmesa a la voluntat dels homes i volia reclamar llurs poders com a persones.