Manuel de Pedrolo

Aquí, podreu trobar informació de l'escriptor targarí, així com un anàlisis d'una de les seves obres: "Joc brut".

BIOGRAFIA


Manuel de Pedrolo i Molina va néixer l’1 d’abril de 1918 a Aranyó, La Segarra. Venia d’una família de propietaris rurals procedents de Cervera que s'havia traslladat a l'Aranyó per dificultats econòmiques. El seu pare (un home de caràcter fort, de pensament il•lustrat i catalanista), era advocat però no va exercir la carrera, i era també president d’Acció Catalana. Més tard, quan la família es va traslladar a Tàrrega el 1926, el pare va esdevenir el president de la biblioteca. És per això que ja de petit tenia accés a molts llibres. Tot i així, era orfe de mare.

Manuel tenia 8 anys quan va començar a estudiar a l’Escola Pia, i el 1929 va començar el Batxillerat. Durant la República, va organitzar la primera vaga estudiantil de Tàrrega.
El 1935 es va traslladar a Barcelona, on va acabar el Batxillerat i, tot i que volia estudiar medicina (psiquiatria), va descobrir el món bohemi d’aquesta ciutat. Aleshores va esclatar la guerra civil espanyola, en la qual Manuel va perdre el germà, i no va poder acabar els estudis. Durant aquesta guerra, el jove va ser enviat a Valladolid, on va escriure la seva primera novel•la, que no va ser prou bona.

Tot i les censures que patí i les dificultats que tingué per escriure en català, Manuel mai va abandonar aquesta llengua i es va convertir en un dels narradors catalans més populars després de la guerra. També es va casar, encara que no amb el suport dels seus familiars perquè la noia no era pubilla, i finalment va tornar a Catalunya. Primer es va instal•lar a Tàrrega, però després va tornar a Barcelona, on va treballar en una agència d’assegurances, una de publicitat i fins i tot va fer d’investigador privat.
A partir de 1946 va començar a fer de traductor, d’assessor literari, de corrector de textos, etc., ena editorial, i va començar a escriure amb regularitat. Va ser tres anys més tard quan va publicar el seu primer llibre, i a partir de llavors va dedicar-se a diferents gèneres literaris (la poesia, el teatre, la novel•la...). El va impressionar l’existencionalisme i el conductisme, però de vegades es va encarar al simbolisme.

Els temes principals en la seva manera de pensar van ser l’alliberament de la dona i la independència de Catalunya.

Al llarg de la seva vida, Pedrolo va guanyar diversos premis i va ser un autor molt seguit, que va donar prestigi a la literatura catalana.

Manuel de Pedrolo va morir a Barcelona el 25 de juny de 1990 (als 72 anys), a causa d’un càncer.